Ansjovis, Sardiner

Engraulis encrasicolus, Engraulis achoita, Sardina pilchardus

Sardeller (ansjovis) och sardiner sammanblandas ofta men är faktiskt helt skilda arter.

Ansjovis är en liten fisk med stora ögon och stor mun med utskjutande överkäke. Ryggen är blå med en tydlig gränslinje mot den silvervita sidan. I saltad form kallas den då sardell, som kryddad eller marinerad ansjovis. Svenska konserver med beteckningen ”ansjovis” är oftast beredda av skarpsill.

Ansjovisen tillhör familjen ansjovisfiskar och är nära besläktad med sillen. Den lever i stora stim i de övre vattenskikten, men under vintern går den ner till botten på 100–150 meters djup. Den blir ca 20 cm lång och lever på djurplankton, hoppkräftor och andra små kräftdjur, maskar och småfiskar.

Sardin (Sardina pilchardus), tillhör familjen sillfiskar. Sardinen lever liksom ansjovis i stim och förflyttar sig mellan större djup under dagen och närmare ytan under natten. Den liknar en liten sill men har stora fjäll och mörka fläckar högt upp längs kroppssidorna. Sardinen kan bli upp till 28 cm lång och lever främst på hoppkräftor även om den då och då även tar större byten.


Förekomst

Ansjovisen förekommer längs östra Atlantkusten, från Nordsjön ner till Angolas kust, samt i Medelhavet och Svarta havet. Sardinen har liknande utbredningsområde, men förekommer sällan söder om Senegal.


Fångstmetoder

Ansjovis och sardiner fiskas med ringnot och trål.

WWFs råd